• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 74%
  Вятър: 5m/s NE
  Няма да ползват външните халета в кучкарника
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  кучкарник

  Над 300 акта на собственици на животни са съставени от началото на годината

  Трето и четвърто хале от северната страна на приемника за безстопанствени кучета в Каменар ще бъдат закрити заради суровите условия през зимния период. Това стана ясно на заседание на комисията по обществен ред към местния парламент, която одобри актуализирана програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета, в която са взети предвид и забележки на зоозащитните неправителствени организации.

  Припомняме, че миналата зима две кучета бяха намерени мъртви във външните клетки, които бяха затрупани със сняг. Според зоозащитници,  алармирали за случая, клетките не са били почистени, а животните са били оставени без храна няколко дни. Впоследствие стана ясно, че двете кучета, които са били прибрани от улицата, са боледували.

  Освен обичайните мерки, свързани с кастрация, ваксиниране, обезпаразитяване и маркиране, местната власт ще насочи усилията си към описването на безстопанствените кучета в електронен регистър и повишаване контрола върху изискванията за отглеждане на домашно куче.

  Собствениците на животни трябва да свикнат да правят паспорти и чипове на домашните си любимци, заяви шефът на общинската дирекция по обществен ред. В същото време не трябва да се допуска изоставянето на домашни кучета на улицата, защото те допринасят много за увеличаване на полулацията. По данни на общинската администрация през последните четири години приходите от таксата за домашен любимец са се увеличили тройно. Само от началото на тази година пък са съставени над 300 акта на собственици за нарушения.

  Да се предприемат мерки за ромските махали, поиска зоозащитничката Маргарита Атанасова, според която там редовно се организират кучешки боеве, а след това труповете на животните се изхвърлят из града. Тя посъветва и след кастриране на бездомни кучета, те да се връщат на местата, от които са взети, а не на други, за да не изпадат в стресови ситуации.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *