• Варна
  5°
  ниска облачност
  Влажност: 24%
  Вятър: 6m/s W
  Водолази откриха сирене на 340 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Водолази, които са претърсвали останки на потънал шведски кораб от 17 в., откриха в него сирене на 340 години. Разглеждайки останките от плавателния съд на име „Кронан”, който е потънал през 1676 г. край шведските брегове в Балтийско море, те не са открили диаманти, както са се надявали. Находката им е полутвърд „млечен продукт”, който мирише на мая и сирене Рокфор, посочи ръководителят на експедицията Ларс Айнарсон.

  „За разлика от останалите, аз намирам миризмата за много приятна”, сподели Айнарсон. В момента сиренето е изпратено за допълнителни тестове в Шведския университет за земеделски науки. Корабът „Кронан” е потънал край остров Оеланд, Югоизточна Швеция на 1 юни 1676 г. по време на битка с датско-холандския флот.

  При битката плавателният съд се взривява и след това потъва. От неговия екипаж от 800 души оцеляват само около 40. Останките му са открити за първи път през 1980 г. от любителя археолог Андерс Францен, който 24 години по-рано открива друг исторически кораб „Васа”, който потъва през 1628 г. край стокхолмското пристанище. Корабът е съхранен и се намира в шведски музей. Не такъв обаче е случаят с „Кронан”.

  Взривът на борда му е бил толкова мощен, че останките от него са разпръснати в широк кръг по морското дъно. Досега са изследвани около 80% от предполагаемите му останки, сред които са намерени множество артефакти. Близо 30 000 отделни предмета са извадени на повърхността от него, сред които има бронзови топове, сандъци, прибори за хранене, навигационни инструменти, дори диаманти и златни монети.

  На борда му също така са открити бутилки с вино и ликьор, както и животински кости, които биха могли да послужат като доказателства за изследователи, които се опитват да разберат как хората са приготвяли храната си в миналото. Сиренето на борда на „Кронан” е оцеляло благодарение на хладната вода и ниската соленост на водата в Балтийско море, както и на факта, че се е намирало под дебел слой седимент, който го е защитавал от външни фактори. През 2010 г. водолази откриха 145 бутилки Шампанско на останките от кораб, потънал край Оландските острови край Финландия между 1825 и 1830 година.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *