Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Държавата поема контрола над мюсюлманските училища
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Даренията за мюсюлмански училища да се вписват в публичен регистър, държавните органи да правят проверки за източниците на парични средства, просветното министерство да одобрява учебните им планове, както и да бъдат разкрити специалности в българските университети за обучение на имами.

Такива промени в Закона за вероизповеданията готви ГЕРБ, съобщиха пред списание „Икономист” депутати от партията. В нормативния акт ще се запише и, че част от издръжката на тези училища ще бъде плащана от републиканския бюджет. В средите на управляващите се обмисля и увеличаване на щата на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

Предвижда се във всеки областен град да има на щат лице, което да е в пряка връзка с Дирекцията и да следи какво се случва с различните вероизповедания в областта. В интервю за списанието председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов потвърждава за намерението на мнозинството. „Смятам, че по-добрият вариант е държавата да финансира образованието в училищата, за да е гарант, че се запазва националният суверенитет. Финансирането от страна на държавата ограничава чужди влияния”, аргументира се Цветанов, който уточни, че през есента проектът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане.

В материала си по темата „Икономист” е потърсил мнението на арабиста проф. Владимир Чуков, който препоръчва да се проучи европейската практика и в обсъждането на ограниченията да бъдат въвлечени представители на мюсюлманската общност, както това е станало в Австрия и Италия, където вече има приети такива закони. Според проф. Чуков в Богословския факултет на Софийския университет трябва да се открие специалност „Ислям”. „Във Франция имами се обучават в католическо учебно заведение и завършилите специалността могат да проповядват исляма. Те ще имат сериозни познания и висока култура”, допълва арабистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *