• Варна
  5°
  ниска облачност
  Влажност: 26%
  Вятър: 4m/s W
  Русия иска България веднага да ѝ плати 620 млн. евро за АЕЦ “Белене”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: economic.bg
  Снимка: economic.bg

  Руската държавна компания “Росатом”, която спечели дело срещу България за спирането на проекта за АЕЦ “Белене”, иска скоро да си получи обезщетението от 620 милиона евро и напомня, че всеки пропуснат от българското правителство ден струва допълнителна неустойка от 167 000 евро.

  Това е посочено в официално съобщение на „Росатом”  след разговорите с гостувалата в Москва делегация, предвождана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

  “Росатом” е открит за обсъждане с българските партньори на възможни варианти за уреждане на ситуацията, съответно интересите на двете страни, но единствено в контекста на необходимостта от скорошно погасяване на дълга на българската страна”, казва Кирил Комаров, зам-директор на отдела за развитие и международен бизнес на корпорацията. (Бел.ред. – в българския вариант на съобщението е използван изразът “максимално бързо погасяване”)

  През юни Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева определи НЕК да изплати на “Атомстройекспорт” (част от “Росатом”) споменатото обезщетение. В съобщението на руската компания се посочва, че почти 170 000 евро се трупат всеки ден “до пълното погасяване на обезщетението”.

  Сумата е за извършена работа и поръчано оборудване, обезщетение и съдебни разходи, включително хонорара на адвокатската кантора Sidley Austin LLP.

  “Росатом” искаше 1 млрд. евро за проекта, започнал с подписване на споразумение за строителство през 2006 г. по време на правителството на Сергей Станишев и приключил с отказ през 2012 г. от първия кабинет “Борисов” без да бъде подписан договор за изграждане на централата.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *