• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 6m/s NNE
  Жътвата в Кипра приключи с “Рязане на брада”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  С ритуала “Рязане на брада” приключи жътвата в девненското село Кипра. Макар и малко известен обредът става традиционен за района и се превръща в голям празник за цялата местна общност. И тази година земеделска кооперация “Кипра” и самодейците от Народно читалище “Христо Ботев-1927” спазиха ритуала и дори знойното време не бе в състояние да прекърши ентусиазма на участниците.

  „Брадата“ се прави на последната нива от хубави, едри класове, които се заплитат заедно с цветя и се привързват с червен конец. Самодейците спазиха всички обредни действия, свързани с обичая – поливане на “брадата”, изтърсване на торбата с хляба, хвърляне на сърпове за гадаене и др., а полето бе огласено от жътварски песни и стихотворения за село Кипра.

  “Брадата” беше предадена на добрия стопанин в лицето на председателя на земеделската кооперация Колю Панайотов, който е организатор на събитието. Той изказа задоволството си от добрата реколта тази година и благодари на всички, дали своя принос за това.

  С рязането на “брадата” жътварите се прощават с нивата и благославят за здраве и берекет през следващата година. Свежото участие на малките самодейци в този хубав празник дава надежда за приемственост и запазване на традициите.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *