• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 5m/s NNE
  Министърът на културата награди читалище във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Министърът на културата Вежди Рашидов удостои с грамота и медал НЧ “Христо Ботев – 1927” в село Кипра, община Девня. Отличието се присъжда на самодейците от културно-просветното средище за принос в опазването и популяризирането на националната културна идентичност и по повод вписването на читалището в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство – 2016 г.

  Инициативата е по проект „Живи човешки съкровища – България” на Института за фолклор при Българската академия на науките и Дирекция “Културна политика” в Министерството на културата. Той е първа стъпка към реализацията на Програмата на ЮНЕСКО “Живи човешки съкровища”в България.

  Проектът цели да се насърчат носителите на нематериалното културно наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения. България има щастието и до днес да притежава в значително съхранен вид фолклорна култура в нейния синкретизъм – като неразривно съчетание на звук, движение, слово, ритуал и пр.

  Традиционната фолклорна култура съществува чрез многообразие от локални варианти, очертаващи относително самостойни културни пространства и предопределящи особената роля и място на диалекта, разбиран като културна специфика.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *