Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Пхенян изстреля ракети срещу Япония
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

rocket-1245696_960_720

Северна Корея е изстреляла в сряда едновременно две балистични ракети клас „Нодон”, като едната от тях се е взривила веднага след пуска си, докато другата е долетяла до Японско море. Това съобщава представител на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ) пред ТАСС.

“СТРАТКОМ засече това, което предполагаме, че е изстрелване на две ракети”, заяви източникът. Предполага се , че Пхенян е изстрелял балистични ракети „Нодон” в района на крайбрежния град Кванджу. „Първичните данни говорят за това, че една от ракетите се е взривила веднага след пуска си, докато втората е преминала от територията на Северна Корея до Японско море”, добави той.

Според Обединеното командваме на аерокосмическата отбрана на Северна Америка изстрелването не е представлявало заплаха за САЩ. „Американските военнослужещи „запазват бдителност пред лицето на провокациите от страна на Северна Корея и се стремят да си сътрудничат с Южна Корея и с Япония”, обобщи той.

Японският външен министър Фумио Кишида определи като „сериозна провокация” поредното изпитание на балистични ракети от КНДР в Японско море, предаде РИА Новости.

„Това е сериозна провокация не само срещу Япония, но и срещу мира и сигурността в региона и международната общност”, заяви Кишида.

Балистичната ракета на КНДР с обхват от хиляда километра е достигнала до изключителната икономическа зона на Япония и е паднала в морета на 250 км западно от полуостров Ога в префектурата Акита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *