• Варна
  4°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 6m/s NNE
  Работилница учи как се правят ваяшки накити
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: АНДАРИ
  Снимка: АНДАРИ

   

  Работилница „Българска шевица и ваяшки накити“ ще разнообрази августовската програма от събития в морската столица. Събитието е по идея на АНДАРИ – АНатолий Радев и ДАРИя Василева, които отправят покана към желаещите да се включат да заповядат на 5 август в бистро „Европа“. Повече за влиянието на шевицата и как да си направим лични накити ще научим от АНДАРИ и Йордан Иванов от село Аврен, който е музикант, майстор на автентични накити и горд притежател на богата етнографска колекция ваяшки костюми и накити.  Материалите ще бъдат осигурени на място. Входът е свободен.

  Светоусещането на българина е кодирано в народната везбена орнаментика, наричана често шевица. Тя присъства като украса върху облеклото (мъжко, женско, детско) и различните дребни тъкани (пешкири, покривки, възглавници и др.). Важна особеност на шевицата е, че в продължение на векове тази везбена орнаментика не губи своя самобитен български облик. Чрез специфичните названия на отделните везбени орнаменти се разкрива светът и представите за него у българката везачка.

  Работилницата е част от програмата на многожанровата изложба “ArtExtreme 15“ на АНДАРИ. Експозицията е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова и може да се види във Военноморския музей до 31 август. Посветена е на големия скулптор Кирил Шиваров. “ArtExtreme 15” е призив за преоткриване и осъзнаване стойността на културното наследство на Варна и България.

  Снимка: АНДАРИ
  Снимка: АНДАРИ

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *