Varna
18°
ясно небе
Влажност: 72%
Вятър: 3m/s NE
Премиерът: На Варна трябва да се дава много!
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Търсим варианти за спешно стартиране на лотове от АМ “Хемус”, каза още Бойко Борисов

На Варна трябва да се дава много. За съжаление, толкова много неща накуп се наложи да правим за България – „Струма”, „Тракия”, „Марица”, „Люлин”…. Магистрала „Хемус” е изключително важна. Извикал съм шефа на агенция „Пътна инфраструктура” тук, с цялата карта на трасето, за да  видим къде може изпреварващо да пуснем лотовете, за да облекчим максимум бързо движението”. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес бе на посещение във Варна за официалното откриване на „Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона”.

_J2A8028

_J2A8077

Той допълни, че е поел ангажимент да помогне финансово и за изграждането на най-големия православен комплекс в морската столица – храм „Св. Прокопий Варненски”.

_J2A7637

Бойко Борисов направи подробен обзор на енергийните проекти в България, като обяви, че на 5-и и 6-и септември Варна ще бъде домакин на голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб “Балкан”. Предстои да се търсят инвеститори за газовия хъб “Балкан”. Няколко варианта ще бъдат обсъдени с експерти и за “Белене”, един от които е той се превърне в частен проект с някакво малко участие на държавата, посочи Борисов. Тези варианти трябва да устройват и Русия, тъй като без нея страната ни не може да направи нищо, добави премиерът.

България е осъдена да заплати на Русия за спирането на строежа на АЕЦ “Белене” около 550 милиона евро, припомни той. Над 40 млн. евро вече са натрупаните лихви. Тръбите за „Южен поток” за над 2 милиарда евро стоят на пристанищата във Варна и Бургас. В същото време южните газови коридори минават през Гърция, каза още Борисов. В крайна сметка България би могла да се превърне само в един клиент, изрази опасение той.

„Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за “Южен поток”, които стоят на пристанищата във Варна и Бургас”, каза премиерът.

Той бе категоричен, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България. Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи без Русия, заяви Борисов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *