• Varna
  14°
  ниска облачност
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WNW
  Ден на траур в Македония заради жертвите на пороите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: БГНЕС
  Снимка: БГНЕС

  В следващите 15 дни е обявено и кризисно положение

  В Македония е ден на траур в памет на загиналите 21 души при бурите и наводненията, връхлетели Скопие и Тетово през почивните дни. Сред загиналите е и 2-годишно дете, над 100 са пострадали. Най-тежко пострадало е село Ченто. В следващите 15 дни е обявено и кризисно положение, а засегнатите от бедствието граждани ще получат от държавата 300 хил. динара (около 10 хил. лв.), пише news.bg.

  Македонският президент Георге Иванов нареди армейски части да се включат в отстраняване на щетите и оказване на помощ на пострадалите. Цяла нощ е продължило да вали, а нивото на реките и езерата се покачва. Обстановката остава бедствена. Властите предупреждават да не се пие вода от чешмите заради опасността от зарази.

  Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на македонския си колега, съобщават от “Дондуков” 2. „С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в съболезнователната телеграма.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *