• Varna
  8°
  слаб дъжд
  Влажност: 87%
  Вятър: 5m/s ENE
  На бяло сладко в Деня на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Музей за история на Варна

  Интересни филми, разказващи за варненски забележителности и историята на града, музикални изпълнения, любопитни разговори в приятна среда и не на последно място – прочутото бяло варненско сладко. Това могат да очакват гостите на традиционната инициатива „На бяло сладко и спомени за Варна”, организирана от Музея за нова история на Варна и студио „Палас“ по повод празника на града.

  В началото на събитието празнично настроение ще създаде краткият концерт на младежката формация „Палас”. Филмът „Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник” обединява в едно познатото и неизвестното за сегашния, третия по ред майстор, който се грижи за емблематичния Градски часовник на Варна след първомайстора Отон Иванов и сина му Иван Отонов. Своеобразно „намигване” към варненци по повод 90-годишнината на Курортна Варна е забавният филм „Варна през 1999 година” по фейлетона на Любомир Стремски, публикуван във вестник „Варненски кореняк” през декември 1928 г.

  Инициативата се провежда ежегодно от 1992 г. Въпреки наситеността на празничния ден с официални събития, тя е привличала своя публика от любознателни и любопитни хора, които милеят за града и обичат историята. Тези приятели на Музея за нова история харесват „пътуванията към миналото” на Варна, които им предлагат партниращите си институции.

  В края на програмата всеки от посетителите ще може да вкуси от прочутото варненско бяло сладко, с което по традиция домакините са посрещали любимите си гости.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *