• Варна
  5°
  тъмни облаци
  Влажност: 87%
  Вятър: 7m/s W
  Общината възложи ПУП за новата библиотека
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  библиотека1

  За изготвянето на инвестиционния проект ще бъдат платени 600 хил. лева

  Общината стартира процедурата по изграждането на новата градска библиотека. Това става ясно от обявена преди дни обществена поръчка за инвестиционен проект за зданието. С нея са отправя покана към холандското архитектурно бюро Architecture for urbanity, спечелило конкурса за визия на новата сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, за изпълнение. Още при обявяването на идейният конкурс е било посочено, че на носителя на първа награда ще бъде изпратена покана за последващите фази на проектиране.

  Сега следва да бъде изготвен проект за Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване, работен и технически проекти, включващи количествено-стойностни сметки, както и всички параметри необходими за съгласуване със специализираните контролни органи и експлоатационни дружества.

  Комплексният проект трябва да включва и задания за интериора на сградата, обзавеждането, акустиката и озвучаването, електрическата част, вик мрежата, отопление и климатизация, енергийна ефективност, пожарна и аварийна безопасност, Паркоустройство и благоустройство, видеонаблюдение и други. За цялостния комплексен проект ще бъдат платени 600 хил. лева.

  Проектът на Architecture for urbanity, избран единодушно от експертите, предвижда изграждане на 4-етажна сграда с височина под 20 метра и РЗП 17 500 кв. м. Предвидени са 330 паркоместа, а покривът на сградата е с озеленяване. Според главния архитект Виктор Бузев той е избран, тъй като се вписва ненатрапчиво в околното пространство, материалите в заданието са близки до обкръжаващата среда, има окачени структурни фасади и двойна фасада, известна като т. нар. двойна кожа от неръждаема мрежа. Освен това отвореното пространство през всички нива на сградата чрез дълги рампи дава възможност за провеждане на мероприятия с голям брой хора – изложби, моноспектакли, камерни концерти.

  Строителството на библиотеката се оценява на около 35 милиона лева, а очакванията са тя да бъде изградена за 3-4 години. Финансиране ще се търси чрез комбинация между бюджетни средства, средства от европейските програми и новите финансови инструменти, които ще бъдат създадени  на принципа на програма “Джесика”.

  Как ще изглежда новата библиотека можете да видите тук.

  2 коментара

  1. фен

   Пари на вятъра, хората отдавна са на модерна виртуална вълна, кой ще ги чете тия книги, ей да ги направят тия библеотеки в сградите на фаралите молове, дето стоят празни.

  2. Обичам да чета

   Спокойно, библиотеката не е предвидена за теб.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *