• Варна
  9°
  ниска облачност
  Влажност: 66%
  Вятър: 8m/s W
  Жилищата в София и Варна – най-скъпи
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  В двата града най-много са и новите строежи

  Най-скъпи са жилищата в София и Варна – над 1400 лв. за кв. м, докато в другите големи градове средните цени са малко по-ниски, съобщи bTV.

  Снимка: bTV
  Снимка: bTV

  В момента най-много се търсят жилища от 60 до 110 кв. м., като дефицитни са апартаментите с просторни помещения и добро разпределение.

  Сделките с имоти обаче отбелязват ръст през второто тримесечие на годината, а увеличение име и при издадените разрешителни за строеж. Според данните на Агенцията по вписванията през второто тримесечие сделките с имоти надхвърлят 56 хил., докато през първата третина на годината те са били почти 43 хил.

  От април до юни пък са издадени разрешителни за строеж на 1 216 жилищни сгради. Най-голям брой разрешителни за нови имоти има в София – 186. След столицата се нареждат Пловдив и Варна. През второто тримесечие е започнало строителството на 836 жилищни сгради в цялата страна с близо 3000 апартамента в тях.

  Икономистите отчитат, че спадът на лихвите при депозитите и по ипотечните кредити също раздвижва пазара. Средната лихва по ипотечните заеми в левове е 4,97%, а по тези в евро – 5,75%, показват данните на централната банка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *