• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 69%
  Вятър: 7m/s WSW
  Аладжа манастир загуби сезона заради опасни камъни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Аладжа манастир

  40 000 лева са нужни за укрепване и обезопасяване на рискови места, местната власт кандидатства с проект за реставрация по ОП “Региони в растеж”

  Проблемът с опасни камъни, стана причина за затварянето на Аладжа манастир за няколко месеца, е решен. Близо четиритонна скала точно над стълбището от лявата страна на манастира е била разрушена, а друга по-малка е закрепена чрез химически анкери за стената на нивото на втората площадка, обясни за Varnautre.bg  уредникът на комплекса Валери Кинов. Това обаче не решава изцяло проблема, тъй като има и други рискови места, които към момента са обезопасени с ограничителни ленти. Точно над гробовете на криптата виси друг камък, който към момента е подпрян и ограден, посочи Кинов.

  Извършените до момента дейности са на стойност 10 000 лева, които са платени от бюджета на скалния манастир. Разработен е и проект за обезопасяване и укрепване на опасните участъци, който е на стойност 40 000 лева. Преди месец е отправено искане за отпускане на средствата от Междуведомствената комисия по бедствия и авария, но все още няма отговор.

  Така или иначе това са временни мерки, тъй като скалният комплекс се нуждае от цялостна реставрация, каквато последно е правена преди половин век.  Не искам да съм лош пророк, но ако не се направи реставрация, след години манастирът може и да се разруши напълно. Природата няма да ни чака, не скри притесненията си Кинов. Той посочи, че дъждовете са ускорили процеса на ерозия на скалната повърхност и на разрушаване на варовика. В недобро състояние е и самото стълбище, което е подпряно на скала, която се руши.

  Още преди шест години е разработен проект за цялостна консервация и реставрация на Аладжа манастир за 2,5 милиона, който включва и обновяване на туристическата инфраструктура. Две години по-късно с него е кандидатствано за финансиране по норвежка програма, но проектът е отхвърлен, тъй като обектът не е бил на разпореждане на общинската управа.

  Заради това и правителството взе решение за прехвърляне управлението на скалния комплекс за период от 10 години на общината, а намеренията на общинската администрация са да кандидатства със същия проект  по оперативната програмата „Региони растеж”. Имаме уверение от общината, че този проект е приоритетен и ще бъде подаден сред първите, каза Кинов.

  Въпреки че проблемът с опасните камъни засега е решен, на практика сезонът това лято е загубен, тъй като скалният комплекс остана затворен близо четири месеца. От днес с разрешение на комисия от специалисти посещенията са възстановени, но най-силните месеци за годината са загубени. Всъщност проблеми с опасни камъни е имало и миналото лято, когато скално парче е паднало на около два метра от семейство, разглеждащо комплекса. Тогава обаче рисковите места са били оградени и комплексът не е бил затварян.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *