• Varna
  11°
  тъмни облаци
  Влажност: 62%
  Вятър: 3m/s WSW
  НАТО подкрепи членството на Турция в Алианса
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  НАТО

  НАТО за пореден път подкрепи Турция и членството й в Алианса заради “спекулативни изявления” за позицията на отбранителната организация за проваления преврат в югоизточната ни съседка.

  “Турция е ценен съюзник, който има съществен принос за съвместните усилия на НАТО.Турция поема пълната част на консенсусните решения на Алианса, тъй като се изправяме срещу най-големите предизвикателства пред сигурността от десетилетия”, посочва се в изявление на говорител на организацията.

  “Членството на Турция в НАТО не е под въпрос. Алиансът е поел ангажимент за колективна отбрана, основана на принципите на демокрацията, свободата на личността, правата на човека и върховенството на закона. НАТО разчита на приноса на Турция и Турция може да разчита на солидарността и подкрепата на НАТО”, посочва се още в изявлението.

  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разговаря с турския външен министър в нощта на опита за преврат, припомнят от Алианса. По-късно Столтенберг разговаря и с президента на Турция Ердоган, като осъди опита за преврат и потвърди подкрепата си за демократичните институции в Турция.

  Изявлението идва ден след посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Санкт Петербург и срещата му с президента на Русия Владимир Путин. Това предизвика спекулации, че тесните връзки на Анкара със Запада може да бъдат изложени на риск, посочва АФП.

  В Анкара турският външен министър Мевлют Чавушоглу коментира, че посещението не е осъществено с цел обсъждане на по-широка програма, но и не пропусна да предупреди за възможните последствия, ако отношенията с Европа не се подобрят.

  “Нашите отношения с Русия не са послание към Запада. Ние работихме много усилено, за да имаме добри отношения с Европа в продължение на 15 години”, коментира Чавушоглу. Той отново обвини ЕС, че “насърчава превратаджиите”.

  “Ако Западът един ден изгуби Турция, без значение какви са отношенията ни с Русия и Китай, това ще е по негова вина”, казва Чавушоглу.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *