• Варна
  4°
  тъмни облаци
  Влажност: 80%
  Вятър: 8m/s W
  “Градски транспорт” спешно търси автобуси под наем
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  транспорт-автобус

  Процедура по пряко договаряне за наемането на 14 автобуса обяви общинският превозвач във Варна “Градски транспорт”. Поради недостиг на превозни средства, които да обслужват линиите, дружеството иска да ползва под наем 6 броя автобуси за превоз на пътници “соло” и 8 – тип “съчленен”. Те трябва да отговарят на определени технически изисквания, както и задължително да имат климатици.

  За плащането на наема на автобусите са предвидени 140 640 лева без ДДС. Мотивът за наемането на превозните средства е решението на Общинския съвет да прехвърли всички линии на “Градски транспорт”, част от които досега бяха обслужвани от частния превозвач “Транстриумф”.

  От “Градски транспорт” са обявили обществена поръчка още през юни, но не се е появил нито един мераклия, който да предостави автобуси под наем.  След изтичането на срока за подаване на оферти срокът е бил удължен до 3 август. И до неговото изтичане обаче не са се появили фирми, които да участват в поръчката, която е прекратена. Така общинския превозвач е минал на варианта договаряне. Оферти от кандидати се очакват до 22 август тази година.

  “Обстоятелството, че обикновено през летния период превозът на пътници и гости на града значително увеличава обема си и предвид новите изключителни обстоятелства по отстраняването на останалите транспортни фирми и съобразявайки се със значителното увеличаване обема от работа във връзка с обслужването на транспортната схема на Варна, възлагането на поръчката действително става неотложно и дружеството, предвид положените усилия и обявена процедура, е в невъзможност да спази сроковете включително съкратените, за открита, ограничена или състезателна процедура с договаряне, като е видно, че обстоятелствата, с които се обосновава наличието на неотложност, не се дължат на възложителя”.

  Цитираните обстоятелства по своята същност са ,,изключителни”, тъй като могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение на нормативноустановените дейности на възложителя по осъществяване превоза на пътниците и гостите на град Варна, което да доведе до нарушаване на обществения ред през летния сезон. С оглед на това, че за възложителя не е отпаднала необходимостта от сключване на договор за предоставяне под наем на автобуси за покриване нуждата от достатъчен брой автобуси за превоз на пътници, като брой и технически характеристики предвидени в прекратената процедура, то за същия са налице основанията предвидени в закона, поради което и взема решение за провеждане на процедура “Договаряне без публикуване на обявление”, става ясно от решението за откриване на процедурата, което е публикувано в Агенцията по обществени поръчки под номер: 01389-2016-0006.

  2 коментара

  1. Пепи

   Градски транспорт да спре с безумието шофьори да продават билети. Това се прави в движение, връща се ресто, през това време гледаме светофара, па трафика, па какво връщаме…и като стане беля я с пътник, я с шофьор, я с превозно средство тогава голяма ли ще да е икономията? Кой малоумник го измисли това? Явно някой дето на автобус не се е качвал през последните 20-ина години.

  2. Краси

   Не е толкова страшно че водачите продават билети, на запад в повчето държави именно такава практика има. Въпроса е че хората трябва да се научат да се качват от първа врата с точно приготвена сума.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg