• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s SE
  Варна най-после е отворена към морето
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

  На пристанището – голям паркинг и нови заведения

  Кейови места 1 и 2 на Пристанище “Варна-Изток” вече са окончателно преобразени. След направения от ДП “Пристанищна инфраструктура” ремонт зоната между Морска гара и бул. “Приморски” е новото привлекателно място за разходка и отмора за жителите и гостите на града.

  “Изпълнихме една обществена необходимост – да създадем по-приятна градска среда, да отворим Варна към морето. За целта използвахме кейови места 1 и 2, които от десетилетия не се използваха пълноценно”, обясняват от ръководството на “Пристанище-Варна” ЕАД. Сега новата зона е гостоприемна и привлекателна за поредното издание на регата “Тол шипс” и за всички концерти и масови събития, които се провеждат тук.

  За първи път за последните над 100 години кейвои места 1 и 2 бяха отворени за посетители точно в 8 часа на 27 юли 2015-а година. Така към зоната за разходка край морето във Варна бяха добавени още 27 дка. Промяната в част от функционалното предназначение на пристанището е предвидена още в приетия през 2012 година Общ устройствен план на Варна. През ноември 2014 година Общинският съвет прие с пълно единодушие предложението на кмета Иван Портних общината да облагороди 27 дка държавен терен от Пристанище “Варна-Изток”.

  Днес проектът е реализиран. Пространството е реновирано и облагородено. Върху огромната площ са разположени пейки, чешмички, свежи каскадни цветарници, палмови дръвчета в саксии, исторически фотопана, декоративни котви и кошчета за боклук. От там се разкрива пленителен индустриален морски пейзаж към пристана, както и към града.

  “Щастлив съм, че заедно с “Пристанище Варна” и ДП “Пристанищна инфраструктура” успяхме да превърнем района в една приветлива зона за отмора и релакс – с много пейки и цветя, която, сигурен съм, ще е любимо място на варненци, но и на гостите на града, които пристигат по море”, коментира кметът на града Иван Портних.

  Снимка: © Varnautre.bg
  Снимка: © Varnautre.bg

   

  В новата зона вече работи паркинг с над 400 места. Таксата за паркиране е 1 лев, а 15 минути е безплатният престой – за родителите, които водят и взимат децата си от басейна. Таксата е символична, а новият паркинг сложи край на безкрайните върволици от коли покрай вълнолома, на задръстванията и безразборното паркиране.

  От рециклирани стари контейнери в източния край на пешеходната зона са направени кафене и офиси, които да се използват от организаторите на големи мероприятия и регати.  В неизползвана от години сграда пък е разположен новият ресторант “Pier 2”. След Нова година ще бъде преобразена и някогашната магазия. Готова е и голямата детска площадка с люлки и катерушки.

  Преобразяването на пристанищната зона e пример за сътрудничество между държавата и общината. Кейови места 1 и 2 ще продължат да изпълняват оперативните си функции при нужда. При акостирането на големи круизни кораби или военни плавателни съдове зоната се разчиства и тя отново е част от пристанищните дейности. В същото време Пристанище Варна не е изгубило товари заради реконструкцията. “Подредихме навътре пристанището, разчистихме много скраб и боклуци и така освободихме напълно кейови места 1 и 2. С отварянето на зоната за варненци не е съкратен нито един пристанищен работник, а са открити и нови работни места”, обясняват от държавното дружество.

  Към атрактивната крайбрежна зона вече има голям интерес от организаторите на концерти, автоизложения, кино на открито, регати. Само преди месец тук се проведе първото за България издание на Red Bull Flugtag. Отново тук ще е и празничният концерт за Деня на Варна. Още повече зеленина, пейки и нови атракции за децата предстоят на Морска гара за следващия сезон.

  Снимки: © Varnautre.bg

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg