• Варна
  2°
  ниска облачност
  Влажност: 64%
  Тръгва търг за строеж на 16,5-километрова отсечка от “Хемус”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Лиляна Павлова

  Стартираме търг за строителството на нова отсечка от автомагистрала „Хемус“ – от пътен възел “Белокопитово” в посока Търговище. Това заяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на празника на града – 15-ти август, Свето Успение Богородично.

  „Имаме готовност и довършваме документацията по подготовката на търга, за да продължим строителството на магистралата и от Варна за София“, подчерта Павлова. Плановете включват строителството на 16,5 км магистрален път между Белокопитово и село Буховци, изграждането на голям пътен възел и шест виадукта. Поръчката ще е на инженеринг, тъй като паралелно с изпълнение на проекта ще се извършва и отчуждаване на земите. Така АМ „Хемус“ ще може да се строи и от двете страни – от Белокопитово към Търговище, и от София, в участъка между Ябланица и Боаза, за който в момента върви търг за избор на изпълнител. „Така гарантираме и продължаваме изграждането на тази важна магистрала“, подчерта министър Лиляна Павлова.

  Тя добави, че е обсъдено цялото бъдещо трасе на магистралата като строителството ще се извършва само на утвърдените и безспорни за момента участъци.

  За някои от останалите стари трасета върви процедура за избор на изпълнител за препроектиране. Целта е да се избегнат планинските и сложни като релеф райони, които оскъпяват строителството. Такъв, например, е участъкът до разклона за Плевен и Ловеч откъм София, който по стария проект предполага строителството на тунели.

  За ремонта на Аспаруховия мост министър Павлова коментира, че след приключването на летния туристически сезон ще се направи анализ и ще се вземе решение дали ремонтите да продължат до края на годината или да се подновят догодина. Тя припомни, че скоро предстои старта по почистването и благоустрояване на деретата в кв. „Аспарухово“. Реализацията на проекта с европейски средства се бавеше заради обжалвания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg