• Varna
  8°
  разсеяна облачност
  Влажност: 81%
  Вятър: 5m/s ENE
  55% от българите готови да гласуват на изборите
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Varnautre.bg / Архив
  Снимка: Varnautre.bg / Архив

  Има възраждане на националистически нагласи, твърди социологът Боряна Димитрова

  54-55% от българите в България ще гласуват на предстоящите избори, сочат предварителните проучвания на социолозите от “Алфа Рисърч”. “Когато са ясни всички кандидати, тогава се мобилизират и политическите сили и хората. На този етап изследванията ни не дават окончателни тенденции”, каза пред БНТ Боряна Димитрова от агенцията. По думите й президентските избори като правило са с малко по-ниска активност, но има и години с много силна. Колкото по-силни кандидати има, толкова по-висока е избирателната активност.

  “По отношение на президентските избори ще стои въпросът за геополитическата ориентация на страната, а не симпатиите между ляво и дясно. Има не само борба за влияние върху левите и десните избиратели, има конкурента борба вътре в левицата и десницата”, заяви Боряна Димитрова.

  “Реформаторският блок няма да може да играе за победа на тези избори”, смята още тя. “По отношение съвместното явяване с ГЕРБ вече са наслагани взаимни недоверие и съмнение. Много по-важните анализи – това са на по-дългосрочните обществени нагласи. Има възраждане на националистически нагласи”, посочи Димитрова.

  “Българинът по-малко мисли, гласувайки, как политикът изглежда на международната сцена, повече се вълнува как стои вътре в страната”, коментира още Боряна Димитрова.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *