• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 66%
  Вятър: 4m/s WNW
  Крадец с осем присъди отново на съд за нагъл обир във вила
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

   

  36-годишен мъж ще се изправи пред съда за грабеж при условията на опасен рецидив във вилата  на възрастна жена в местността Евксиноград. Деянието е извършено на 27 ноември 2015 година. На тази дата вечерта подсъдимият Петър Ст. обикалял по улиците в местността. Набелязал вила и решил да я ограби. Счупил стъклото на вратата и успял да отключи с ключа, който се намирал в бравата. За да не оставя следи, действал с ръкавици. След като проникнал в къщата, започнал да търси ценни предмети.

  От шума собственичката, която спяла на първия етаж, се събудила. С няколко удара мъжът съборил жената на земята и я заплашил с убийство, ако не мълчи. Взел кухненски нож и й заповядал да предаде парите си. Пострадалата показала наличните си 19 лева в дребни банкноти. Неудовлетворен от това, мъжът преровил дамската й чанта, от която взел пет златни зъбни коронки с тегло 10 – 12 грама и торбичка със сребърни накити и продължил да рови по чекмеджета, гардероби и скринове. Открил 5 сребърни сечени монети с изображения на князе и форма на глава, златна монета и други ценни предмети от злато и сребро, златни накити, лаптоп и мобилния телефон на жената.

  Докато претърсвал щателно навсякъде, Петър Ст. наредил на  жертвата си да не го гледа. Пострадалата успяла обаче добре да го огледа. След като ограбил всичко по-ценно във вилата, мъжът заключил жената отвън и изчезнал, а тя подала сигнал на тел. 112.

  Част от ограбените вещи били открити при претърсване в дома на Петър Ст. Според съдебно-оценителната експертиза стойността на отнетите със сила и заплаха вещи на пострадалата  е 1536 лева. От ударите по лицето на ограбената съдебномедицинската експертиза по делото установила пукнати носни кости, счупен зъб, кръвонасядания по лицето и други контузии.

  Подсъдимият Петър Ст. се възползвал от правото си да не дава обяснения . От справка на съдимостта му става ясно, че той има осем влезли в сила присъди за кражби и грабежи в периода от 1998 до 2015 година, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

  Предстои делото срещу 36-годишния извършител на грабежа да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от пет до 15 години, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния. В момента Петър Ст. се намира в затвора.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *