• Varna
  9°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 2m/s SE
  Музеите в Италия работят за пострадалите от земетресението
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Волните пожертвования от неделните служби в църквите също ще са за пострадалите райони

  Неделните приходите от държавните музеи в Италия ще бъдат дарени за възстановителните работи след земетресението, при което загинаха 291 души в сряда, съобщава BBC.

  Министърът на културата Дарио Франческини призова гражданите на Италия да посетят в неделя музеи, археологически обекти и исторически паметници, с което да заявят своята солидарност с жителите на пострадалите от земетресението региони.

  Министърът на културата Дарио Франческини уточни, че 293 културни забележителности в засегнатия регион, много от които църкви, са сринати или са сериозно увредени.

  Освен това волните пожертвования от неделните служби в църквите в Италия от тази неделя също ще бъдат дарени на пострадалите райони.

  Много църкви и други средновековни сгради са разрушени след природното бедствие, засегнало централните части на Италия. Кметът на Амариче заяви, че иска да възстанови своя град и да върне предишното му великолепие. В този град разрушенията достигат над 50%, а жертвите са 235 души.

  “Ние искаме да възродим Аматриче, да го направим такъв, какъвто беше в живота на тези хора. Да започнем работа – това е най-правилната стъпка именно в тяхна памет”, заяви Пироци.

  Земетресението с магнитуд от 6.2 по Рихтер разтърси през нощта на 24 август Централна Италия, югоизточно от град Перуджа. Най-пострадали от труса бяха градовете Аматриче, Пескара дел Тронто, Норча и Акумоли.

  През 2009 година при земетресение отново в Централна Италия, в района на град Акуила взе 300 жертви, а над 1500 души бяха ранени.

  Тогава правителството на Италия бе подложено на унищожителна критика за това, че не е направило нищо, за да предотврати големия брой жертви.
  Основно критиката бе насочена към правилата за безопасност при строеж и реконструкция на стари сгради. Исторически градове с голямо количество стари постройки не отговарят по никакъв начин на съответните норми за сеизмични райони. Но и нормите се пренебрегват твърде често при ново строителство.

  Кметът на Аматриче обеща, че няма да остави без промяна правилата за строителство и ще настоява те да бъдат преразгледани.

  „Италия трябва да бъде страна, която е добра и хубава не само за футбола и Олимпийските игри и в случаи на извънредни ситуации, Италия трябва да бъде страна, способна да осигури висока степен на безопасност на своите граждани”, заяви Пицола.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *