Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Учени платиха на пушачи, за да откажат цигарите
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

Плащането на пушачи, за да откажат цигарите, може да помогне на повече хора да се разделят с вредния навик, съобщи Фокс нюз. Учени от Женевския университет в Швейцария предложиха на около 800 пушачи с ниски приходи различни материали и книги за спиране на цигарите, за да тестват силата на парите в борбата с тютюнопушенето. Половината от тях получиха сумата от 1650 щатски долара, за да участват в поредица от шест лабораторни теста, които да потвърдят, че са се отказали от вредния си навик, предаде БТА.

Участниците в изследването получили по 100 долара, ако първият тест потвърди, че не са пушили една седмица, след това по-големи суми при междинните тестове и по 440 долара при последния тест, шест месеца по-късно. В края на проучването 36% от групата отказали цигарите, в сравнение с около 4% от контролната група.

Година след края на изследването, около 10% от хората, които са получили пари, все още живеели без цигари, в сравнение със същите 4% от контролната група.

Участниците били на средна възраст от 32 години в началото на тестовете и били започнали да пушат на около 17-годишна възраст, като им трябвали средно по 16 цигари на ден.

Около една пета от участниците били безработни и близо 45% били студенти. Половината хора от изследваната група изкарвали по около 20 000 долара на година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *