• Varna
  1°
  ясно небе
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s E
  Варненски актьори майсториха кукли в Тайван
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варненският куклен театър в Тайван 15

  Море от кукли и костюми заля улиците на тайванския град Каошунг

  Актьорите от Варненския куклен театър бяха в основата на това приказно събитие, инициирано от Първия образователeн детски арт фестивал в града. В рамките на две седмици през август, те предадоха своя опит и способности да изработват кукли и костюми на ученици от различни възрасти и техните учители по изкуства. На повече от 12 импровизирани творчески лаборатории се изработваха различни елементи от куклите и костюмите, които по-късно бяха представени в пълния им блясък по време на заключителния парад и церемонията по закриване на фестивала.

  Варненският куклен театър в Тайван 12

  Спектакълът „Чудните готвачи“, който също бе част от образователната програма на фестивала и градовете – партньори, обра овациите на публиката. Тя не скри възхищението си от уникалната фантазия на Варненските куклени артисти, с която те изграждат спектакъла и демонстрираха при работата си с подрастващото поколение.

  Варненският куклен театър в Тайван 06

  В рамките на събитието уредникът на Музея на куклите във Варна изнесе лекция пред учители, гости на фестивала от 6 азиатски държави и юноши от училищата по изкуства. Интересът към форума беше голям и аудиторията реагира с много въпроси относно успешни образователни проекти на театъра и тези свързани с дейността на Музея на куклите и кукления фестивал „Златният делфин“.

  След големия успех на творческите работилници и спектаклите, дойде и голямото признание за професионализма на Варненската трупа – театърът бе поканен за постоянен партньор на фестивала и в момента се реализира първата копродукция между Продуцентския център на фестивала и Варненския куклен театър. Подобна връзка обединява традициите и съвремените търсения на двете националности и показва правилната посока за развитие на това древно, но вечно младо изкуство.

  Пътуването на трупата е осъществено с подкрепата на Национален Фонд Култура, програма Мобилност 2016.

  Варненският куклен театър в Тайван 05

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *