• Варна
  12°
  тъмни облаци
  Влажност: 37%
  Вятър: 6m/s SW
  Легендарен квартал в Девня с нова детска площадка
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Общината ще инвестира около 10 хил. лева в реализацията на проекта

  Нова детска площадка ще бъде изградена в девненския квартал “Химик” със средства от общината.  Макар и изоставен, кварталът има три обитаеми жилищни блока, в които живеят и семейства с малки деца.

  На предходната си сесия местният парламент на Девня одобри Програмата за актуализация на капиталовите разходи на общината, по силата на която ще бъдат отпуснати средства за изграждане на пет нови детски площадки в града. Една от тях ще бъде в кв. „Химик”, като Община Девня ще инвестира около 10 хил. лева в реализацията на проекта, който трябва да стартира наесен.

  Малката жилищна зона, построена в средата на 60-те години на 20-ти век за работниците в девненските заводи, е била изключително модерна за времето си. Кварталът е разполагал с три басейна, единият от които с олимпийски размери, кафе-сладкарница и парк за отдих с площ от 100 дка.

  С течение на времето обаче повечето жилищни блокове са съборени поради слабости в конструкцията. След 1989-а година собственикът на терените – „Солвей Соди” – ги продава на частна фирма, която ги ипотекира. По-късно банката кредитор предявява вземане и ги продава. Така кв. „Химик” попада в ръцете на нов стопанин, който не полага абсолютно никакви грижи за своята собственост.

  Днес частният квартал се е превърнал в „призрачна зона”. Паркът и басейните са погълнати от „джунгла” – развъдник за змии и гущери, а новият стопанин на кв. „Химик” си позволява да депонира стари гуми въпреки забраната. Кметът Свилен Шитов е писал няколко писма до фирмата собственик, но нито депото е премахнато, нито „джунглата” е заприличала на парк.

  Снимка: Община Девня
  Снимка: Община Девня

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg