• Варна
  1°
  ясно небе
  Влажност: 68%
  Вятър: 2m/s W
  Три момчета правят невероятно откритие във френска пещера
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Studyblue.com
  Снимка: Studyblue.com

   

  Трима юноши проучват пещерата Tuc d’Audoubert в югозападната част на Франция през 1912 г., когато се натъкват на невероятна гледка. Пред тях стоят красиви скулптури на бизони. Впоследствие, при радиовъглеродно датиране, се оказва, че те са на 15 000 години. Tuc d’Audoubert се намира в Централните Пиренеи. Тя е част от мрежа от подземни проходи, които се разделят на три пещери -Tuc d’Audoubert на запад,

  Троа Freres в центъра и Enlene Cave на изток. Тези три пещери съдържат голямо разнообразие от праисторически произведения, включително скални гравюри, рисунки и скулптури, от които най-известна е тази на двойката бизони.

  Релефите са с дължина 60 см, 45 см височина и около 10 см дълбочина. Те са моделирани от глина, а повърхността им е гладка. Движенията на ръката на художника и инструментите, използвани за израблотване на детайлите на муцуната и гривата на бизоните, все още са ясно видими. Смята се, че гривата и брадата на животните са дело на инструмент, но челюстите им със сигурност са издълбани от нокът на скулптора. И двете животни са невероятно добре запазени, въпреки че са претърпели изсушаване, което е довело появата на пукнатини.

  В същата пещера са оцелели и още две други фигури на бизони, гравирани върху земята. Скулптурите са разположени на около 650 метра от входа на пещерата. Tuc d’Audoubert е позната още от края на 17 или началото на 18 век, въпреки че бизоните не са открити до 1912 г. Трите пещери са собственост на семейството на френски граф. Мястото не е достъпно за туристи, за да се предотвратят увреждания.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *