• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 66%
  Вятър: 5m/s SE
  Изгориха макет на Лондон 350 г. след големия пожар
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Художествената реплика на града от онова време бе инсталирана на плаваща във водата платформа

  Гигантски дървен макет на Лондон от XVII век с дължина 120 метра горя в неделя вечерта на река Темза пред хиляди зрители. Така по този необичаен начин в британската столица бе отбелязана 350-та годишнина от големия пожар, който унищожава почти всичко в историческата част на града. Художествената реплика на града от онова време бе инсталирана на плаваща във водата платформа.

  Организаторът на акцията бе компанията „Артишок” (Artichoke), която провежда шестдневното събитие „Лондон бърнинг” (London Burning). „Великият” или „Големият” пожар унищожава от 2 до 5-ти септември 1666 година над 13 хиляди къщи, 87 енорийски църкви, катедралата „Сейнт Пол”, както и почти всички административни сгради в 500-хилядния тогава града. Но въпреки мащабите на горенето, жертвите са само няколко. Без подслон остават 70 от тогавашните 80 хиляди жители на Ситито на Лондон – населената предимно от простолюдието централна градска зона, която в действителност до този момент е историческия Лондон, заобиколен от древни римски стени.

  В същото време огънят не засяга разположеното на запад предградие Уесминстър, където е живеела британската аристокрация. Големият пожар започва от пекарната на Томас Фаринера. Пожарите в предимно дървения град не са били рядкост, но този път кметът на Ситито Томас Бледуърт демонстрира безотговорна нерешителност по въпроса за задължителното унищожаване на околните сгради около огнището, което по това време е единственият известен начин да се предотврати разпространението на пламъците.

  Огънят напълно променя облика на британската столица, която след бедствието започва да изгражда вече каменни къщи, и допринася за пренасянето на социалния и културния живот от Ситито в Уестминстър.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg