• Варна
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 5m/s W
  306 дка нови гори създават във Варненско
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  гора

  920 дка ще бъдат залесени от Североизточно държавно предприятие през тази есен. Така до края на годината в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен ще бъдат създадени общо 1135 декара нови гори. В рамките на пролетния сезон в горските и ловни стопанства към СИДП бяха залесени 215 дка. В резултат от планираните мероприятия до края на годината ще бъдат засадени 60 000 фиданки – зимен дъб, цер, благун, червен дъб, космат дъб, акация, гледичия, сребролистна липа, планински и полски ясен, топола и др. Залесяванията през тази година ще бъдат двойно повече спрямо предходната 2015 г., когато обхванаха 642 дка.

  До края на 2016 г. на територията на Варненска област ще бъдат създадени 306 дка нови гори, като през есента предстои залесяването на 261 дка. 108 дка от тях са в границите на ДЛС „Шерба”, а 88 дка – на ДГС „Варна”, 6 дка от които в района на кв. „Аспарухово” ще бъдат засадени с церови фиданки.

  От планираните за тази година 299 дка нови гори в Шуменска област 194 дка ще бъдат залесени през есенния период. Преобладаващата част от тях – 82 дка, са на територията на ДГС „Преслав”, 20 дка – в ДЛС „Паламара”, а 19 дка – в обхвата на ДГС „Шумен”.

  Нови гори ще да бъдат създадени и в област Добрич. През тази година залесените площи там ще обхванат 283 дка. Залесителните мероприятия на 260 дка от тях ще приключат през есента, като в това число са  117 дка в ДГС „Генерал Тошево”, 74 дка в ДЛС „Тервел” и 69 дка в ДГС „Добрич”.

  През тази есен ще бъдат залесени и 204 дка от общо 247 дка нови гори в област Търговище. Преобладаващата част от планираното залесяване ще бъде на територията на ДЛС „Черни лом” –  191 дка.

  „През тази година се предвиждат и редица дейности по естественото възобновяване на горите, чрез които се запазва генофонда на местните видове и се осигурява подмладяване на старите гори по естествен начин. Чрез тези мероприятия, които ще обхванат 24 000 дка зрели гори, се постига и превръщане на издънковите гори в семенни (високостъблени). Планирано е също попълване на култури върху площ от 174 дка”, обобщи инж. Веска Стойнева, началник на отдел „Възобновяване и стопанисване на горите” в СИДП.

  По думите й за 5 200 дка горски култури са набелязани мерки за окопаване на младите фиданки и за премахване на растителността, която ги заглушава. Почвоподготовката, която е задължителна за успешното залесяване, през 2016 г. ще обхване 1 035 дка.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *