• Варна
  6°
  разкъсана облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 4m/s N
  Без роуминг в ЕС, но само 90 дни на година
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  © Pixabay
  © Pixabay

   

  Роумингът в ЕС ще отпадне от 15 юни 2017 г., но потребителите ще могат да говорят и да пращат данни от чужбина по цените за вътрешна употреба само 90 дни годишно. Това предлага Европейската комисия в нови правила за използването на мрежите след 15 юни 2017 г., когато роуминг таксите трябваше да изчезнат окончателно на територията на ЕС. Причината са опасенията, че гражданите ще злоупотребяват с изравняването на цените. Затова Брюксел предлага система, която да защити доходите на телекомите, наричана “политика за честно ползване”.

  Според тази политика операторите ще бъдат задължени да предлагат една и съща цена за разговори, SMS-и и мобилен интернет в роуминг по националните тарифи за 90 дни годишно. Изчисленията на Брюксел сочат, че средностатистическият европеец прекарва под 3 месеца в чужбина за почивка, командировки и други пътувания, пише вестник “Стандарт”.

  90-те дни ще могат да се ползват по всяко време на годината, а след прехвърлянето им върху цената ще се начислява такса от 4 евроцента на минута разговор, 1 цент на SMS и 0.85 цена на мегабайт интернет. За да избегне злоупотребите в рамките на тези 3 месеца, ЕК предлага изговорените минути в роуминг и обемът на ползвания интернет да не могат да надхвърлят лимитните ограничения на вътрешните абонаментни планове. Така потребител, който има план за 1000 минути месечно, няма да може да говори в роуминг за повече от 1000 минути. Когато приближат лимита си в роуминг, потребителите ще получават предупреждение, че ще плащат по друга тарифа.

  Пазаруването на предплатени SIM карти в по-евтините държави и ползването им в роуминг в тези с по-високи тарифи също се предлага да бъде парирано, като се предвижда картите да се ползват първо в страната на покупката, а едва след достигането на определена сума да се отварят и за използване в чужбина. Потребителите ще трябва да се логват по няколко пъти месечно в мрежата на издателя на картата, т.е. на територията на държавата, в която той оперира. Така ще се удостоверява, че те не живеят постоянно в чужбина.

  Единствените, които ще могат целогодишно да избират по-ниската тарифа, са хората в пограничните райони, които всеки ден прекосяват граница, за да работят в съседната държава. Тъй като непрекъснато ще влизат от едната мрежа в тази на съседната държава, те няма да се считат като ползватели на роуминг услуга и ще могат да си вземат абонамент от страната с по-ниска тарифа и да говорят с нея в другата. ЕК предлага страните членки да могат да наложат продажбата на SIM карти с възможност за разговори в чужбина само на лица, които имат постоянна адресна регистрация в съответната страна, за да попречат на гражданите на други да ги ползват постоянно в чужбина.

  Според ЕК неограниченото ползване на роуминг по вътрешнонационални цени ще доведе до поскъпване на тарифите на всички оператори, които ще искат “да си избият” разходите, от което ще пострадат и онези потребители, които не пътуват в чужбина. Мобилните оператори ще могат да предлагат еднаква цена за разговори в страната и извън нея и за повече от 90 дни, но само по желание. За да влезе в сила, предложението на ЕК трябва да бъде одобрено от страните членки и от Европейския парламент.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg