Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Най-бързите танцьори идват във Варна с постановката “Троя”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Огънят на Анадола

Националният балет на Турция „Огънят на Анадола” ще представи новата си програма „Троя” на 23 октомври във Варна. Най-кръвопролитната война на древността – 10-годишната Троянска война е сюжетът на мащабната балетна постановка. На сцената ще оживеят Омировите герои – олимпийските богове (Зевс, Арес, Тетида, Аполон, Афродита…), ахейците (Ахил, Агамемнон, Елена, Менелай, Патрокъл, Диомед, Одисей и др.) и троянците (Хектор, Парис, Приам, Андромаха, Бризеида…) .

С изключителната хореография на творческия гений Мустафа Ердоган зрителите ще се пренесат в света на боговете и смъртните в древността. Ефектната сценография, музика и костюмите на героите от древногръцката митология „Илиада” , подсилват въздействието на постановката за епоса на Троянската война. В  „Троя” участват 50 танцьори.

В двучасовия балетен спектакъл , като комплимент за българската публика, неподражаемият балет „Огънят на Анадола“ е включил и етюди от най-популярните си постановки .

“Огънят на Анадола”  получава овациите на Медисън Скуеър Гардън в Ню Йорк,  Берси в Париж. Играе с огромен успех в Парламента на Китай, Московския Кремъл, Джамията Мохамед Али в Кайро, пред Египетските пирамиди… От Сибир до Катар, през Америка до Япония, навсякъде по света магията на анадолския фолклор очарова.

“Огънят на Анадола” е с три рекорда  в “Гинес” : най-бързия танц в света – 241 стъпки в минута, като първата танцова трупа, изнесла представление в китайския парламент и първата, която е имала изява в Античния театър в Бодрум 2300 години след последния спектакъл в него.

Арт директор и хореограф е създателят на трупата Мустафа Ердоган. Зрелищните спектакли са резултат на дълги репетиции, съпроводени от хореографи, естети, диетолози, масажисти и йога инструктори. Танцьорите имат теоритични часове по “Нотация на ритмите на Анадола”, за да достигнат техниката си до абсолютен перфекционизъм.

Мустафа Ердоган е роден в Хакари през 1965 г. Той учи философия в университета в Хаджеттепе и публична администрация в университета Гази. По време на образованието си не престава да се интересува от народни танци и с трупите, които тренира, печели награди по фестивали и състезания в Турция и извън нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *