• Варна
  6°
  тъмни облаци
  Влажност: 93%
  Вятър: 3m/s ENE
  Метални нанориби доставят лекарства в тялото
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Източник: Thinkstock/Guliver
  Източник: Thinkstock/Guliver

  Един от проблемите на качественото и бързо лечение е необходимото време за лекарството да достигне болния орган и да подейства. Добро решение на това е лекарството да бъде “доставяно” директно до органа, без да влияе на останалите. Учени от Университета на Сан Диего разработват метални нанориби, които да доставят лекарството до необходимия орган, съобщава изданието New Scientist.

  Нанорибите са 100 пъти по-малки от песъчинка и са с дължина 800 нанометра. Малките им размери ги правят безопасни за тялото и им позволяват да използват кръвоносната система, за да се придвижват и да достигат необходимия орган.

  Всяка нанориба има тяло от никел и “глава” и “перка” от злато. Елементите са съединени от сребърни “панти”. Самото придвижване на нанорибите става чрез магнитно поле. Това им позволява да се движат бързо и да са по-малки.

  За момента обаче технологията не е готова да се използва от хора. Основната пречка е, че нанорибите не са биоразградими. Учените все още търсят начин как да постигнат и това или да разработят начин за изваждането им от тялото. Едва тогава технологията ще може да се използва за лечение.

  Една от допълнителните ползи, които учените изтъкват е, че чрез нанорибите ще могат да се извършват дори някои безкръвни операции. Освен това чрез тях ще може и да се третират конкретни клетки. Учените все още не се наемат със срокове, но смятат, че е въпрос на време преди технологията да е готова за прилагане на пациенти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg