• Varna
  11°
  тъмни облаци
  Влажност: 62%
  Вятър: 3m/s WSW
  Майки на деца с увреждания с черни балони пред НС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Кадър: Нова телевизия
  Кадър: Нова телевизия

   

  Майките на деца с увреждания излязоха на трети национален протест. Те се събраха пред Народното събрание. Исканията им са някой да ги чуе, защото, по думите им, хората с увреждания в България продължават да съществуват по възможно най-жалкия начин, а държавата продължава да неглижира техните нужди и права. Припомнямe, че при предходното недоволство служител на Социалното министерство ги нарече “кухи лейки”, което предизвика огромен скандал и напрежение. Служителят беше уволнен.

  „Пречките пред нас са липсата на диалог и чуваемост от страна на правителството и на министерството на социалната политика. Искаме електронен регистър – нещо, което ни се обещава след всеки протест, но не се изпълнява. Искаме достоен живот за нашите деца. Децата с увреждания, когато станат на 18 години, продължават да се нуждаят от лекарства, а държавата ги елиминира тотално. Те са оставени на произвол. Те няма как да тръгнат на работа”, заяви пред Нова телевизия Вера Иванова, майка на дете с увреждане.

  Вера Иванова призова да се внесе в Народното събрание Закона за личната помощ на хората с увреждания. Не се нуждаем от политическа подкрепа, а от това депутатите да разберат проблемите ни.

  Протестиращите издигнаха плакати с лозунги: „Спрете да се гаврите с нас“ и „Стоп на геноцида над деца с уреждания“, както и плюшени играчки и черни балони.

  „Аз не искам да ни принизяват до някакви просяци, които са застанали и чакат някой да им даде пари, както ни предложиха. Тези деца са с увреждания, но растат. Много от децата са физически здрави. Но хората с увреждания не са само деца между 15 и 18 години с над 90% увреждане. Ние не сме просяци. Не просим някаква сума”, обясни Валентина Христова, майка на дете с увреждания.

  А какво е решението на проблема според Валентина? – „Първо трябва да се започне от ТЕЛК-овите комисии. Искам да съм спокойна, че ако аз искам да работя, защото имам професия, искам да имам възможност да платя на някого, който да се грижи 6 часа на ден за нея”, отвърна тя.

  Припомняме, че във вторник на заседание на Министерския съвет бе приет нов модел за подпомагане на децата с увреждания. Семействата на деца с над 90 на сто увреждания ще получават по 930 лева месечно. Родителите сами ще решават дали да наемат личен асистент, или да се грижат за децата си вкъщи.

  Сумата за увреждания от 71 до 89,99% е 450 лева, а 350 лева ще получават децата с увреждане между 50% и 70,99%. Мерките ще струват на държавата 160 млн. лева, които ще бъдат предвидени в бюджета на Социалното министерство за догодина. У нас в момента има около 26 000 деца с увреждания. В сряда родители и близки излизат на протест в защита на правата им.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *