Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s E
Остеопороза мъчи 30% от жените над 40 години
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Център по остеопороза и остеометрия
Снимка: Център по остеопороза и остеометрия

При повече от 2/3 от жените на възраст над 40 години се наблюдава намаляване на костната плътност, а 30% от тях са с клинично изразено заболяване и се нуждаят от медикаментозно лечение. Това сочат резултатите от поредната скринингова кампания на Центъра по остеопороза и остеометрия във Варна. През настоящата година изследваните са общо 440, повече от половината от които се изследват за първи път.

Между изследваните има и 14 представители на силния пол, като при двама от тях е открита остеопороза. От изследваните над 2000 човека от откриването на Центъра до сега вече има няколко случая на пациенти с остеопороза под 35 годишна възраст, както и дете на 11 г.

Здравословният начин на живот и редовните профилактични изследвания могат да помогнат за предотвратяване на заболяването и неговите опасни последици. Трябва да се отбележи, че е удачно лечението да започне на етап намалена костна плътност – т. н. „остеопения“, като по този начин се съхрани пълноценния начин на живот на пациента, коментира д-р Васил Василев, завеждащ Центъра по остеопороза и остеометрия към ДКЦ „Чайка”.

За съжалание Здравната каса реимбурсира, при това частично, стойността на медикаментите, единствено след диагноза „остеопороза“, което всъщност означава стадий на заболяване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *