Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Момиче даде пари и бижута за “залавяне на алоизмамници”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

телефонна измама

Непълнолетно момиче и двама мъже – на 71 и 83 години са измамени по телефона за ден във Варна. Момичето и 71-годишният мъж са били подлъгани по схемата за оказване на съдействие за залавяне на телефонни измамници.

Сумите, които са предадени са 850 лв., заедно с три ръчни часовника и бижута, оставени в кошче за отпадъци, и 19 000 лв., хвърлени през терасата на жилището.

В третия случай непознатият се е представил за сина на 83-годишния варненец и го е помолил за съдействие за получаване на важни документи. Пенсионерът е предал 3000 лв. на непознат мъж.

Вижте какви съвети отправят от полицията за предотвратяване на телефонни измами:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога и особено поискани по телефона!

Не се доверявайте на непознати хора!

Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона!

Важно е да не се забравя, че не трябва да се доверяваме лесно на хора, представящи се за полицейски служители, куриери или други длъжностни лица, особено по телефона. Всички те имат специфични белези и служебни карти, по които могат да бъдат разпознати и/или проверени.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или в полицията;

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

Важно е да запознаем децата и подрастващите с опасността да станат жертви на измама по телефона.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *