Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Музеят “Гугенхайм” се сдоби със златна тоалетна чиния
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Публиката в музея „Гугенхайм” в Ню Йорк вече имат възможност да използват тоалетна чиния, изработена изцяло от злато, пише ВВС. Италианският художник и скулптор Маурицио Кателан създал напълно функционална тоалетна чиния от 18-каратово злато, която кръстил „Америка”. Интерактивният експонат беше инсталиран в една от тоалетните на „Гугенхайм”. Тоалетната чиния замени една от порцелановите тоалетни чинии в музея.

Посетителите, които платят входна такса за „Гугенхайм”, ще могат да използват тоалетната, както пожелаят. Музеят съобщи, че тоалетната чиния „ни напомня за неизбежните физически реалности на нашата човешка природа”. Експонатът цели „да даде достъп на зрителите до екстравагантен луксозен продукт, който на външен вид изглежда достъпен само за 1% от най-заможните хора”, съобщи музеят.

“Неговото естество, което приканва зрителите да използват експоната индивидуално и в усамотение, позволява безпрецедентно интимно преживяване с произведение на изкуството”, допълва „Гугенхайм”. Миланският художник Кателан, който е син на шофьор на камион, каза по-рано тази година, че творбата му е била вдъхновена от икономическото неравенство.

Експонатът предизвика сравнения с авангардния „Фонтан” на Марсел Дъчамп, порцеланов писоар, изложен в Ню Йорк през 1917 г., който се превърна в сензация в света на изобразителното изкуство. 55-годишният Кателан е известен с провокативните си скулптури, сред които „Деветият час”, изобразяваща папа Йоан Павел Втори, повален от метеорит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *