Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Facebook и Twitter се обединяват срещу фалшивите новини
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

facebook

Facebook и Twitter обединиха мрежата си в над 30 новинарски и технологични компании, за да се преборят с фалшивите новини и да подобрят качеството на информацията в социалните мрежи, съобщава Reuters. First Draft Coalition, създадена през юни м. г. с подкрепата на Alphabet Inc на Google, съобщи, че ще изработи доброволен практически кодекс, ще насърчава новинарската грамотност сред потребителите на социалните мрежи и ще създаде платформа, чиито потребители могат да проверяват съмнителни новини.

Платформата ще бъде създадена в края на октомври, съобщи Джени Сарджънт, управляващ директор на коалицията. Сред членовете на групата са New York Times, Washington Post, BuzzFeed News, Франс прес и CNN. Facebook, която е най-голямата социална мрежа в света с около 1.7 милиарда потребители всеки месец, беше критикувана за ролята си в разпространяването на фалшиви новини и дезинформация. Twitter с около 140 млн. потребители всеки ден играе важна роля при публикуването на горещи новини и разпространението на разкази на очевидци.

През август Facebook увеличи използването на автоматизирания подбор на теми от деня за популярната си функция Trending като начин да намали човешкото пристрастие. През юли Twitter изтри своевременно публикации на ислямистки екстремисти, възхваляващи атентата в Ница, Франция, за което получи похвала от медийните регулатори. Често обаче сайтът за микроблогинг не успява да сдържи пропагандирането на насилие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *