Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Ню Йорк си направи мидена ферма в 5000 стари тоалетни чинии
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

shell-farm

Кметът на Ню Йорк Бил де Бласио се присъедини към Департамента за защита на околната среда и обяви, че най-голямата инсталация за отглеждане на миди в града е вече факт. Тя е под вода в залива Ямайка. Проектът предвижда да се заселят 50 000 възрастни черупки в ново обиталище, изработено от порцеланови отпадъци от близо 5000 стари тоалетни чинии, които Ню Йорк е събрал чрез нарочна кампания. Надеждата е, че тези нови легла, щом бъдат инсталирани под вода, ще помогнат за възстановяването на популацията на миди във водите край Ню Йорк. Те ще подобрят тяхната защита срещу промените в климата и ще облагородят средата им на живот.

Историята пази данни, че когато Хенри Хъдсън е плавал в пристанището на Ню Йорк през 1609 г., той е трябвало да навигира умело покрай близо 220 000 акра от мидени рифове. Тази огромна популация днес е намаляла значително заради замърсяването и неумерения улов. Не бива да се подценява значението на мидите за филтрирането на водата, твърдят учени. Те също така предпазват от ерозиране на бреговете и зараждането на бури. Проектът „Милиард миди” бе стартиран преди време с идеята да се създаде дом за такава плантация край Ню Йорк до 2030 г.

Заливът Ямайка е един от най-големите естествени активи на Ню Йорк, казва Дани ел Царили, главен директор на програмата за справяне с климатичните промени. По думите му поставянето на старите тоалетни чинии под вода е важна стъпка за възстановяване на популацията от миди. Леглата на мидите имат няколко функции. Те защитават срещу ерозия, прочистват по естествен начин водата и осигуряват място за живот на други водни видове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *