Varna
18°
ясно небе
Влажност: 88%
Вятър: 2m/s SW
“Златна роза” открива днес с “Граница”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

22 късометражни и 12 пълнометражни нови български филма ще видим в конкурсната програма на “Златна роза”. Шест са пълнометражните премиери, сред които покорилият световните фестивали дебют “Безбог” и новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов – “Слава”.

В конкурса по статут участват и две от общо шестте копродукции с миноритарно българско участие -“Райската стая” (Холандия, Швеция, България) с Анжела Недялкова и “Лабиринти на любовта” (Русия, България) на Владимир Щерянов с Яна Маринова.

22 са късометражните филми в конкурса. Повечето от тях са независими, някои са вече награждавани, а други тепърва ще срещнат публиката си. Сред изпълнителите на ролите в кратките филми ще видим множество утвърдени български актьори.

Тази година и пълнометражните и късометражните продукции в конкурса ще бъдат оценявани от едно жури с председател режисьорът Камен Калев и членове актрисата Теодора Духовникова, операторът Стефан Иванов, композиторът Петър Дундаков и критикът и режисьор Борислав Колев.

В програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 6 пълнометражни филма – четири миноритарни български копродукции – “Смрадлива приказка” (Сърбия, България), “Лазар” (Македония, България, Хърватия),“Банат” (Италия, България, Македония, Румъния) и “Кербала” (Полша, България), както и българските независими филми “Врагове” на Симеон Комсалов и “Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море” на Нено Белчев.Очакват ни и 12 късометражни независими филми – експерименти, търсения и първи опити на млади творци.

Общо 15 пълнометражни и 6 късометражни филми от програмите са създадени с държавна подкрепа чрез НФЦ. Тази година Филмовият център чества своята 25-годишнина. Филмът, с който ще бъде открит Фестивала – „Граница“ на Илиян Симеонов и Христиан Ночев символично отбелязва юбилея.

В програмата “Кино край морето” на открито ще бъдат излъчени пет любими български филма, подредени от публиката чрез гласуване в онлайн-анкета.

С поглед към международното сътрудничество ще се състоят работни срещи по възможностите за копродукции между балканските страни с четирима директори на филмови центрове от Балканите. Организира се и презентация на тема “Европейски продуцентски програми”, водена от Катя Тричкова с участието на Камен Балкански.

Програма МЕДИА също отбелязва 25 години. От 20 до 24 септември представители на бюрото ще отговарят на въпросите на всички интересуващи се.

Традиционният фестивалният бюлетин отново ще се списва от екип млади киноведи, под ръководството на Деян Статулов и ще излиза всеки ден.

Пресконференциите с участието на автори на филми и кинокритици ще се състоят всеки ден от 10 ч. На 25 септември след редовната пресконференция ще се проведе брифинг на журито и ще се обявят официалните награди. На официалното закриване същата вечер от 19 ч. ще се прожектират наградените филми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *