• Varna
  16°
  тъмни облаци
  Влажност: 68%
  Вятър: 5m/s E
  Чаша бира прави хората по-общителни
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  бираУчени от Швейцария потвърдиха нещо, което повечето хора вече знаят – пиенето, дори само на една чаша бира, прави хората по-общителни, съобщава ВВС. Учените от Университетската болница в Базел изследвали 60 здрави души, като един и същи брой мъже и жени пили алкохолна и безалкохолна бира. Те взели участие в редица задачи, включително тест за разпознаване на лица, тест за емпатия и тест за сексуална възбуда.

  Ръководителят на изследването заяви, че до този момент проучванията по тази тема били оскъдни. „Макар че много хора пият бира и знаят последиците от нея благодарение на личния си опит, има изненадващо малко научни данни за ефекта от напитката за обработването на емоционална и социална информация”, казва проф. Матиас Лиехти.

  Желанието да бъдат с други хора в щастлива, открита обстановка с много разговори се увеличило при хората, които пиели алкохолна бира, и било по-отчетливо при жените и при хората с по-големи първоначални задръжки. Как изглежда идеалната чаша за бира?Халбата е наречена Cobra – на марката индийска бира, която Molson Coors произвежда. Освен че позволила на участниците да разпознават щастливи лица по-бързо, бирата засилила също емоционалната емпатия при хората, особено при тези с по-ниски начални нива на емпатия.

  На участниците били показани и снимки с откровено сексуално съдържание. След като пили неалкохолна бира, изследваните хора ги оценили като не особено привлекателни, в сравнение с неутралните снимки, но хората, които пили алкохолна бира, ги определили като по-привлекателни. Това било по-отчетливо при жените участнички, но изследователите открили, че те не повишили сексуалната им възбуда.

  По-рано тази година британското правителство ревизира препоръките си за пиене на алкохол. Сега то съветва мъжете и жените да не пият повече от шест халби средно силна бира и седем чаши вино на седмица. Препоръките бяха ревизирани заради по-убедителните данни, че рискът от рак, особено рак на гърдата, нараства правопропорционално на потреблението на алкохол.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *