Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Вето за Brexit, ако Лондон ограничи правата на работниците
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

Страните от Вишеградската четворка ще наложат вето на всяко споразумение за излизане на Великобритания от Европейския съюз, което предвижда ограничаване на правата на гражданите им да живеят и работят на Острова. Това заяви премиерът на Словакия Роберт Фицо след неофициална среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС) в Братислава в събота, цитиран от “Гардиън”.

Унгария, Полша, Чехия и Словакия няма да се поколебаят да блокират всяко търговско споразумение, което заплашва един от ключовите за Европейския съюз принцип – за свободата на придвижване на работниците, обясни Фицо след срещата. “Освен ако не получим гаранция за равноправност на нашите граждани, които живеят и работят на Острова, ще наложим вето”, каза Фицо пред “Ройтерс”.

“Смятам, че във Великобритания е ясно, че това е проблем за нас и място за компромиси няма”, допълни той. Фицо подчерта още, че лидерите на държавите от Централна Европа няма да позволят сънародниците им да бъдат “втора ръка граждани”.

Официално Лондон все още не е разкрил подробностите около споразумението за Брекзит, но стана известно, че един от основните приоритети ще бъде именно контролът на миграцията на граждани на ЕС към Обединеното кралство. Европейската комисия и парламентът, както и останалите 27 държави членки, които трябва да одобрят споразумението, многократно са заявявали, че достъпът на Великобритания до свободния пазар, на който Лондон държи, ще бъде невъзможен, освен ако британците не приемат запазването на свободното придвижване.

Въпросът не бе обсъждан на срещата на лидерите на държавите от ЕС в Братислава, но президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер отново повтори условието на пресконференция след срещата, като заяви, че няма възможност за компромис. Великобритания няма да задейства Член 50 през настоящата година, но от думите на Юнкер се разбра, че това може да се случи през януари или февруари 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *