Varna
16°
ясно небе
Влажност: 87%
Вятър: 2m/s E
Приеми предизвикателството – изследвай се за рак на гърдата
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: ДКЦ "Чайка"
Снимка: ДКЦ “Чайка”

 

Нова социална кампания, посветена на профилактиката на рака на гърдата, стартира в ДКЦ „Чайка“ във Варна. В продължение на месец – до 19 октомври ще се извършват ехографски прегледи и мамографии на преференциални цени. „С кампанията целим да покажем изключително сериозната си социална ангажираност. Ние поставяме пред съвременната жена поредното предизвикателсво, което тя трябва да приеме в името на своето здраве, в името на своите деца – предизвикателството да положи навременна грижа за себе си, която да й осигури дълъг и ползотворен живот”, заяви управителят на здравното заведение д-р Александра Манушева.

Ракът на млечната жлеза е на първо място сред раковите заболявания при жените. Според съвременните проучвания при една на всеки осем жени има реален риск от заболяване, посочи д-р Елис Исмаил, която е акушергинеколог.

На първо място сред рисковите фактори се нарежда полът – жените са 100 пъти по предразположени към развитието на този вид карцином, най-вече заради влиянието на половите хормони. Значение има и възръстта – 77% от засегнатите са във възръстовата група от 50 до 70 г. Други фактори са бялата раса, късната първа бременност (след 35 годишна възраст), генетични мутации в определени гени и фамилната предразположеност – рискът от развитие на рак на гърдата е с 30% по-висок, когато жената има родственици по първа линия с този вид рак. Кърменето, от друга страна намалява риска от разболяване – всеки 12 месеца кърмене намаляват риска с 4,2%, подчерта д-р Исмаил.

Всяка жена може и трябва редовно да преглежда гърдите си като следи за промяна във формата и големината, появата на бучки, хлътнали или изпъкнали участъци, болка и промени в кожата на гърдите и зърната, заяви д-р Димитрина Маркова (образна диагностика).

Ехографията е лесен, бърз и ненатоварващ с йонизиращо лъчение метод, който може да даде информация за положението и структурата на раковите образувания, както и дали са въвлечени подмишничните лимфни възли. Препоръчва се при пациентки до 35-40 годишна възраст.

Мамографията е рентгенова снимка на гърдите. След 40 годишна възраст мамография е хубаво да се прави на всеки 2 години, а след 60 години всяка година. Двете изследвания не са взаимозаменяеми, а се допълват.

Колкото по-рано се хване ракът на гърдата, толкова по-благоприятна е прогнозата, затова лекарките призоваха жените да не се страхуват, да бъдат отговорни и да поемат грижата за себе си в собствените си ръце. Всички прегледи по врeме на кампанията ще се извършват след предварително записан час на телефоните на регистратурата на ДКЦ „Чайка”: 052/786 900; 052/302 321.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *