Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Удариха хуманитарен конвой край Алепо, 12 загинаха
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bf%d0%be

Конвой от камиони с хуманитарна помощ е бил ударен от въздушен удар близо до сирийския град Алепо часове, след като военните обявиха край на примирието. Това съобщи Сирийската обсерватория за човешките права, според която 12 души са били убити при нападението близо до град Урм ал Кубра.

САЩ обявиха, че Русия стои зад нападението, независимо от това дали за него са били използвани руски самолети или не. Говорител на ООН обяви, че най-малко 18 от 31-те камиона са били ударени, но не потвърди, че атаката е била въздушна.

“Конвоят е преминал дълъг процес, за да получи разрешение и е бил подготвян продължително време, за да може да достигне до изолираните цивилни”, казва говорителят в изявление, изпратено до агенция “Ройтерс”.

Сирийският червен полумесец обяви, че конвоят е извършвал рутинна доставка от Алепо за контролираните от бунтовниците райони. Снимки показват камиони в пламъци.

Според активист на Сирийската обсерватория за човешки права загиналите са хуманитарни работници и шофьори на автобуси. Те били ударени от сирийски или руски военни самолети.

Сирийското правителство не е коментирало нападението. Очевидец каза пред “Ройтерс” по телефона, че около пет ракети са ударили камионите, които са били паркирани в център на Сирийския червен полумесец в Урм ал Кубра. Около 78 000 души се нуждаят от помощ в района на града.

“Маршрутът и предназначението на този конвой са били известни на сирийския режим и на Руската федерация и въпреки това тези хуманитарни работници са били убити при опита им да осигурят помощ за сирийските хора. САЩ ще повдигнат този въпрос директно пред Русия. Предвид нечуваното нарушаване на примирието ще направим преоценка на перспективите за сътрудничество с Русия”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *