Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Автопроизводителите от Великобритания се местят в Източна Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

 

Автомобилопроизводителите във Великобритания местят изследователските си центрове в Източна Европа, за да намалят разходите и да запазят свободния достъп до европейските пазари, след като британците решиха страната им да напусне ЕС, пише британският вестник Guardian.

Компаниите за наемане на персонал търсят квалифицирани служители и висши ръководни кадри, които да могат да управляват екипите за изследвания и развитие в Румъния, Унгария и България, уточнява изданието, цитирано от bTV. Една от тези компании – DHR International, която има офиси в 25 страни, отбелязва, че вълната към Източна Европа от последните години се е засилила след референдума през юни, тъй като компаниите преценяват колко ще им струва оставането във Великобритания.

Фирмата направи този коментар след писмо от японското правителство, в което се посочва, че компаниите с централи във Великобритания ще бъдат принудени да обмислят преместване на някои или всички производства на континента, ако Обединеното кралство не постигне споразумение с Брюксел, което да включва свободен достъп до пазара и свободно движение на работна сила. DHR отбелязва, че квалифицираните работници са с 40% по-евтини в Източна Европа.

Автомобилните компании също така обмислят преместването на ръководния британски персонал, допълва компанията. Jaguar, Audi и Renault вече откриха заводи в Източна Европа, като към тях се присъединиха и много конкурентни компании, които искат да се възползват от големия брой квалифицирани служители. По данни на ЮНЕСКО процентно България е на второ място след Германия по завършили машиностроене. Renault има добре развити тестови, дизайнерски и инженерингови центрове в Румъния. Компанията инвестира над 2.3 млрд. евро и дава работа на над 16 хил. души в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *