• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 69%
  Вятър: 2m/s NNW
  САЩ иска да съди варненец за компютърни престъпления
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Апелативният съд във Варна потвърди „задържането под стража” за срок от 60 дни на Красимир Николов, издирван от властите в САЩ за компютърни престъпления. 44-годишният варненец беше задържан на 10 септември тази година. Спрямо него е издадена заповед за арест на помощник окръжен съдия в Питсбърг, Западен окръг Пенсилвания, САЩ. По отношение на Николов в САЩ са били събирани доказателства, а на 8 септември, агенти на ФБР, ведно с български разследващи полицаи, са обискирали дома на обвиняемия във Варна.

  Американските власти са декларирали намерението си да поискат екстрадицията на Николов. Престъпленията, за които се издирва, са описани в 4 текста от американския НК като банкова измама, заговор за измама, компютърно престъпление и престъпен заговор.

  Установено било, че деянията били извършени в периода от април 2016 г. до настоящия момент. Николов умишлено е осъществил достъп до компютър без разрешение и по този начин получил информация от него. Престъплението било извършено за извличане на лична финансова облага. Стойността на получената информация надхвърля 5000 долара. За това деяние се предвижда максимално наказание от 5 години затвор. За банкова измама и заговор за извършване на измама в САЩ се предвижда максимално наказание от 30 години лишаване от свобода. Наказателното преследване за деянията не е погасено по давност и по българското право.

  Варненският апелативен съд намери за неоснователни доводите в жалбата на адвокатите на обвиняемия против временното му задържане. Твърденията им, че документите за искания арест, представени от американските власти били антидатирани и в този смисъл не отговаряли на изискванията на закона, съдът остави без коментар. Втората съдебна инстанция намира, че към Заповедта за ареста на българина, постъпила от САЩ, са представени всички изискуеми в ЗЕЕЗА документи, както и тези, посочени в Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg