Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Земята губи кислорода си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

%d0%b5%d0%ba%d0%be

Учени са установили, че атмосферата на Земята губи кислорода си. Своите изводи изследователите представиха в статия в списание Science.

Нивото на необходимия за живота химичен елемент във въздуха е намаляло с 0,7 процентa през последните 800 000 години.

Кислородът влиза в състава на много органични вещества и се намира във всички живи клетки. По брой на атомите в живите клетки кислородът заема около 25 %, а като маса, около 65 %. Елементът е вторият по количество компонент на земната атмосфера с дял около 20,8% от обема и 23,1% от нейната маса.
До зараждането на живота на нашата планета кислородът почти е отсъствал в нейната атмосфера.

След появата на цианобактериите преди около 2,5 млрд. години неговата концентрация започва да се увеличава. През последните няколкостотин милиона години химичният състав на въздушната обвивка на планетата е оставал стабилен.

Изследователите обаче са проверили нивото на концентрация на кислорода в атмосферата в последните няколкостотин хиляди години, анализирайки образци лед, взети от Гренландия и Антарктида.

В тях се съдържат мехурчета, които съхраняват информацията за състава на въздуха в миналото. Учените определили съотношението на изотопите от кислород и азот и изяснили, че количеството на необходимия за живота газ е намаляло с почти един процент.
Те предлагат две обяснения. Първо – засилване на окислителните процеси. Газът постоянно се рециклира от хората, животните, растенията и дори от силикатните скали.

Друго възможно обяснение е, че ако не се разглежда антропогенното влияние върху изменението на климата в изминалите два века, то през последните няколко милиона години средната температура на хидросферата е намалявала и в резултат океаните са могли да разтворят в себе си повече кислород.

Точната причина за намаляването на кислорода в атмосферата обаче все още не е ясна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *