• Varna
  11°
  ниска облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 3m/s E
  Съветът за сигурност на ООН отново гласува за генерален секретар
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ООН

  Съветът за сигурност на ООН ще направи в понеделник още един подбор между кандидатите за генерален секретар на световната организация, съобщи mediapool.bg. Предишните четири гласувания бяха спечелени от бившия португалски премиер Антониу Гутериш. Днешното ще определи до голяма степен кой от останалите в надпреварата ще бъде препоръчан на Общото събрание.

  В средата на месеца премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. Борисов коментира тогава, че ако Бокова била кандидат на ГЕРБ, отдавна е щяла да бъде оттеглена, тъй като не се представя задоволително.

  При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място. Преди три дни зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева даде сигнал, че скоро може да се включи в надпреварата за генерален секретар на ООН, но уточни, че решението за това се взема от българското правителство.

  При досегашните гласувания бившият португалски премиер Антонио Гутериш е безспорният фаворит сред деветимата кандидати, останали в надпреварата, а на последното от тези гласувания Бокова е беше пета. Според дипломати и наблюдатели Бокова няма шанс да се пребори за шефския пост на ООН, а ако Източна Европа държи да има свой представител начело на световната организация, трябва да смени кандидатурата.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *