Varna
10°
ясно небе
Влажност: 76%
Вятър: 2m/s NNW
“Безбог” с пет награди от “Златна роза”
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: dnes.bg
Ралица Петрова. Снимка: dnes.bg

 

Филмът „Безбог“ на Ралица Петрова грабна голямата награда за най-добър пълнометражен филм на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Отличието се връчва за силата, смелостта и безкомпромисния поглед, с които авторът ни води  в едно разтърсващо изследване на човешкия дух в копнежа му за чистота и изкупление. Петрова получи и наградата за най-добър режисьор, а “Доли Медия Студио” предоставя на продуцента “Клас Филм” постпродукционни услуги за следващ проект на стойност 12 000 лева.

Като най-добър късометражен филм бе отличена лентата „Куче“ в лицето на продуцентска компания “Абраксас филм” –  Кристина Грозева, сценариста Гийом Проценко и сценариста и режисьор Владимир Петев. “Доли Медия Студио” предоставя постпродукционни услуги за следващ проект на режисьора Владимир Петев на стойност 4000 лева. Филмът впечатли журито с деликатния, психологически нюансиран разказ, където преживяванията  се случват  отвъд събитията и думите.

Специалната награда на град Варна се присъжда на филма „Слава“, продуциран от “Абраксас филм”, за силната и въздействаща история, която с чувство за хумор прави дълбок социален разрез през темата за Малкия човек и Голямата система. Екипът, раблтил по „Слава“ – Кристина Грозева, Петър Вълчанов и Дечо Таралежков взе и аградата за най-добър сценарий.

Наградата за най-добра женска роля се присъжда на Ирена Иванова за ролята й във филма “Безбог”. Наградата за най-добра мъжка роля си поделят Димитър Николов за ролята му във филма “Христо” и Иван Налбантов за ролята му във филма „Безбог“. За операторско майсторство бе отличен Крум Родригес за работата му по филмите „Безбог“ и „Слава“.

Журито реши да присъди и извънредна специална награда на композитора Божидар Петков за музиката му във филма „Спомен за страха“ и за изключителното му цялостно творчество, както и три диплома – на филма „Капия“ в лицето на сценариста и режисьор Елена Тончева, и целия творчески екип; на филма „Преди да заспя“ в лицето на режисьора Николай Тодоров и целия творчески екип и на филма „На червено“ в лицето на сценариста и режисьор Тома Вашаров, и целия творчески екип.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци бе за филма “Слава”, който бе отличен и от акредитираните журналисти. Филмът “Спомен за страха” на режисьора Иван Павлов получи наградата на гилдия Критика към СБФД. Наградата на публиката отиде при филма “Летовници” на Ивайло Пенчев, а “Любов” на Боя Харизанова получи специален диплом за късометражен филм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *