Varna
10°
ясно небе
Влажност: 76%
Вятър: 2m/s NNW
Варненец е европейски шампион по офроуд
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

офроуд

Николай Гочев триумфира с титлата в Самоков

Варненецът Николай Гочев постигна голямата цел в последния кръг от Европейския шампионат по офроуд и триумфира с титлата като победител.

Той изпревари основния си конкурент Тадеуш Вишневски от Полша със 7 точки на върха в генералното класиране за сезона в клас UTV. На завършилото “Баха България” в Самоков от първия ден до финалния етап Гочев показа майсторство и класа и заслужено ликува като шампион на Стария континент за 2016 година. Вишневски и получи повреда в кормилната уредба, като не успя да завърши предпоследния етап, а в последния не застана изобщо на старта.

След финала полският състезател подаде контестация, като се оплака , че заради внезапно излязала УАЗ-ка в 5-тия етап е катастрофирал, но съдиите и маршалите категорично отхвърлиха версията и празненствата по случай победата на Николай Гочев и екипа му започнаха още в сервизната зона.

“Много съм щастлив! Изключително трудно състезание, но условията за каране бяха страхотни. Поздравявам организаторите за отличната работа. Етапите бяха много технични и трябваше да бъдеш максимално концентриран от старта до финала. Полякът Вишневски не издържа на напрежението и вероятно имаше друга тактика, но пак ще кажа, че във всички стартове трябваше да се кара концентрирано, защото една грешка можеше да те изхвърли от класирането. Сега ще си почина малко и започвам подготовка за новия сезон на Европейския шампионат, а дай боже да карам и в Световния през 2017-та”, заяви секунди след като пресече финала Гочев.

Втори за кръга от Европейския шампионат в Самоков при UTV се класира Мартин Гочев, който е син на Николай, а трети Цветелин Цанев, който кара страхотно в последните два етапа и заслужено стъпи на подиума.

Още един повод за радост имат във фамилия Гочеви, защото другият син на Николай Гочев – Георги, победи в клас ATV, което също беше последен кръг от Европейския шампионат. След него в класирането останаха Красимир Колев и Рени Христова, която си тръгва от Самоков с две купи за първо място – едната за победител в Q2 (пилоти в ATV, които караха с машини над 450 куб.см.) и другата – за лидер при жените в класа. След нея финишира Олга Рукова от Чехия. В Източноевропейския шампионат “Автомобили 4Х4” крайната победа от етапите спечелиха Методи Паунов/Асен Василев, които поведоха още от пролога и убедително завършиха на първото място. Втори и трети в общото подреждане са отново два родни екипажа – Дончо Цанев и Ива Бонева и Ивайло Върбанов и Георги Антонов. В клас “Автомобили 4Х4” Т2 първото място спечелиха Любомир Ангелов/Мария Иванова, втори са Мауро Селватико/Ралуца Бадан от Италия, трети а в крайното класиране в класа са Веселин Петков/Борис Петков. Отново в “Автомобили 4Х4”, но в ТН, шампиони станаха Николай Колев/Димитър Боевски.

Победата от “Баха България” 2016 при мотоциклетистите спечели Себастиан Берчяну от Румъния. В клас “Трофи” също беше много оспорвано, като в Trophy Expert победата извоюва екипажа Рулис/Цолакис от Гърция, а в клас Hard Trophy до първото място през екстремните терени из самоковския регион стигнаха Калин Митров/Владимир Велков. След тях финишираха в крайното подреждане от трите дни Иван Иванов/Ивайло Василев, а трети на подиума се качиха Фамисис/Лианидис от Гърция. При Trophy Standart крайни победители от “Трофи България” станаха Слави Чавдаров/Емил Марков, които спечелиха пред други българи Александър Базданов/Алекс Базданов и Махарас/Талимис (Гърция). Над 5000 зрители изгледаха стартовете в отделните класове и дисциплини през всичките състезатели дни, а с много ефектна церемония се закри шампионата на трибуната пред Община Самоков, където феновете си направиха много снимки и взеха автографи от пилотите, пише “Спортал”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *