• Варна
  5°
  разсеяна облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 3m/s WNW
  Експертиза решава бъдещето на шизофреника, опитал да убие жена си
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Pixabay
  Снимка: © Pixabay

  Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия си автомобил, за да наблюдава ставащото

  Марчо Жеков, който е обвиняем за това, че е опитал да убие жената, с която съжителства и с която имат дъщеря, ще продължи да обитава ареста, реши Варненският апелативен съд. 38-годишния мъж бе задържан на 16 септември тази година близо да прободената от него жена. В хода на разследването вече са събрани многобройни доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествие, за претърсване и изземване, за доброволно предаване, както и показанията на множество свидетели и очевидци на престъпното деяние.

  Жената е била прободена на пет места в гърдите и в корема. Жеков не е направил опит да се укрие, а е останал в лекия си автомобил, за да наблюдава ставащото. По делото е приложена медицинска документация – 11 епикризи, от които е видно, че за периода 2004-2015 г., и особено последните две години, обвиняемият е бил лекуван интензивно в психиатрично заведение с установена категорично диагноза „Параноидна шизофрения“.

  Варненският апелативен съд сподели всички изводи на първата съдебна инстанция, с които е била определена първоначалната мярка за неотклонение. Събраните до настоящия момент доказателства обосновават предположението, че Жеков е автор на деянието, за което е привлечен като обвиняем.

  Опитът за убийство е тежко престъпление по смисъла на закона и за него се предвижда наказание „лишаване от свобода” от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен без замяна. Наличните по делото писмени доказателства за психиатричното заболяване на обвиняемия обаче не са мотив за определяне на по-лека мярка за процесуална принуда, счита съдът.

  По делото е назначена Съдебно психиатрична експертиза, която трябва да бъде готова до 21 октомври тази година. Само и единствено изследването на експертите може да установи дали Марчо Жеков е осъзнавал стореното от него и дали може да носи наказателна отговорност. С оглед безопасността на близките на обвиняемия, както и на реалната опасност ако е на свобода Жеков да се укрие, или да извърши и друго престъпление, съдът намира, че адекватна към настоящия момент спрямо Жеков е най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg