Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
ВМРО победи в Балчик
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

ГЕРБ също вдигна резултата си, Реформаторите – аут

Коалицията “ВМРО-БНД” е победителят в частичните избори за Общински съвет в Балчик вчера. Това става ясно от решението на ОИК, отразило вота на 17 900 избиратели.

До новите избори в морската община се стигна, след като резултатът от октомври миналата година беше обявен за недействителен и касиран от съда. Причината – грешки при отчитането на действителните бюлетини и при попълването на протоколите в няколко секционни комисии. Тогава 21 места в Общинския съвет на Балчик бяха разпределени между 6 партии и коалиции. По 4 места спечелиха ГЕРБ и БСП, по 3 Реформаторският блок, ВМРО-БНД и местната коалиция “Силен Балчик”. По двама бяха съветниците от ДПС и АБВ.

На вота вчера ВМРО-БНД и ГЕРБ вдигат резултата си, като воеводите буквално са го удвоили – те имат вече 6 общински съветници и ще са най-голямата група в местния парламент. ГЕРБ ще са с 5 представители. БСП, “Силен Балчик” и ДПС запазват резултата си съответно с 4, 3 и 2 места. АБВ ще е с един вместо с двама съветници. Реформаторският блок този път остава извън Общинския съвет в Балчик. Бариерата не преминаха регистрираното за вота Движение 21 и единственият независим кандидат.

Изборите за общински съветници в Балчик се проведоха по старите правила и гласуването не беше задължително. Задължителният вот беше въведен с последните промени в Изборния кодекс, но те важат за избори, насрочени с указ на президента след 26 май тази година. Вотът в Балчик е насрочен с указ от 9 май и протече по старите правила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *