• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 93%
  Арест вместо парична гаранция за разградски наркодилър
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  arest

   

  Апелативният съд във Варна отмени като незаконосъобразно определение на Окръжния съд в Разград, с което спрямо Теодор Тодоров, разследван за притежание на марихуана, предназначена за продажба, е била определена парична гаранция в размер на 1000 лева. Втората съдебна инстанция уважи протеста на прокуратурата в Разград и наложи на обвиняемия най-тежката процесуална мярка за принуда и го задържа под стража.

  31-годишният Теодор бе привлечен като обвиняем затова, че на 25 септември тази година в Разград, държал с цел разпространение около 107 грама марихуана,  на обща  стойност 643,20 лв.

  Варненският апелативен съд споделя извода на първата съдебна инстанция, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Тодоров е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. При претърсването на личния автомобил, на жилището и на междуетажна стаичка, органите на реда иззели от различни места, разпределена в различно количество марихуаната. Намерили и електронна везна. Разпитани били и няколко души, които свидетелствали затова, че Теодор от няколко години продавал дрога. При задържането му той отказал на полицаите да излезе от автомобила си, заключил се в него и бил видимо неадекватен.

  За разлика от първата съдебна инстанция, съставът на Апелативния съд във Варна намира, че съвсем реална е опасността обвиняемият да извърши друго престъпление. Основанията за този извод се намират в предходните осъждания на Тодоров. Въпреки, че е реабилитиран по право, съдът цени като лоши характеристични данни присъдите му от 2008 година за извършени две престъпления – за държане на високо рискови наркотични вещества, а другото за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици.

  Съдът намира, че не е реална опасността Тодоров да се укрие, защото има постоянен адрес и работа в Разград, но освен за настоящото престъпление, той може да бъде привлечен към наказателна отговорност и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Изложените дотук факти и обстоятелства водят втората съдебна инстанция до извода, че което може отново да извърши престъпление.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *